Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

El paisatge pedregós i agrest del parc natural és producte de l’erosió insistent sobre la roca que el configura. L’origen cal buscar-lo en la deposició de còdols i altres materials transportats pels corrents fluvials durant el període terciari, ara fa uns 50 milions d’anys en un antic delta.
Posteriorment, aquests còdols es van anar cimentant mitjançant una matriu calcària o argilosa, i van donar lloc al conglomerat o pinyolenc. L’acció erosiva de l’aigua sobre aquest tipus de roca ha donat lloc al singular relleu del parc, amb elements tan característics com els cingles, les canals, les codines i els monòlits. A nivell subterrani, I’aigua ha modelat un impressionant conjunt de cavitats que, en aflorar a l’exterior, donen lloc als coneguts avencs, coves, caus i surgències.

Ruta de les Tines

Emplaçades en la seva gran majoria entre els municipis de Rocafort i el Pont de Vilomara, a les Tines de la Vall del Flequer hi descobrireu aquest valuós patrimoni rural. Les tines, situades al llarg de la riba del Torrent del Flequer, estan disposades en petits grups on els pagesos de la zona hi abocaven el raïm per premsar-lo i dipositar-lo posteriorment en tines situades a un nivell inferior per a la seva fermentació. Aquestes estructures són úniques a Catalunya i us sorprendran per la seva arquitectura i estat de conservació.

     
     

 

Descobreix totes les excursions del nostre voltant clicant sobre aquestes pàgines: